Gyakori kérdések, információk
Az alábbi oldalon összegyűjtöttük azon információkat, melyekkel kapcsolatosan gyakori kérdések fogalmazódnak meg
 
      Kövessen minket:             

  e-ÉpítésiNapló

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ


Jogszabályi előírásra, megfelelésre vonatkozó kérdések

Az e-ÉpítésiNapló program azonos a jogszabályban meghatározott bevezetésre kerülő (állami) programmal?

Nem, az e-ÉpítésiNapló program szigorúan szakmai alapokon íródott, figyelembe véve az építőipari vállalkozások naplóvezetéssel kapcsolatos teendőit, illetve a jogszabályi előírásokat. Az e-ÉpítésiNapló a fentiek alapján egy elsődlegesen szakmai, nyilvántartó, folyamatkezelő és csoportmunka vezérlő program; ahol az adatokat saját gépén vezeti, a jogszabályi előirásokon kívül tárolt adatok kizárólag saját kezelésében vannak, ahhoz más nem férhet hozzá, csak ha Ön hozzáférést biztosít ehhez.

A központi (állami) program egy adatrögzítésre készült nyilvántartási rendszer, ahol az építési napló adatainak a tárolása az állam által kezelt rendszerben történik.

Mikortól kötelező az építési napló elektronikus vezetése?

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az érvényes, hatályos jogszabály. E rendeletben előírt elektronikus építési napló vezetésének kötelezettségét a 2013. október 1-jét követően

 • megkötött tervezési és kivitelezési (építési) szerződésekre,
 • tervezett kivitelezési dokumentációkra,
 • megkezdett építőipari kivitelezési tevékenységekre,
 • megnyitott építési napló vezetésére
kell alkalmazni.

Megfelel-e az e-ÉpítésiNapló program a 2013. október 1. utáni jogszabályi változásokban lefektetett szabályoknak?

A programban készített építési naplókat hivatalos szervek nem fogadják el 2013. október 1. után! Azonban a program fejlesztését a törvényi előírásoknak megfelelően naprakészen tartjuk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a program kialakítása - a technikai lehetőségek viszonyában - biztosítsa az adatok központi adatbázisba történő beküldhetőségét vagy az adatok beküldés előtti összeállítását, amennyiben erre lehetőséget ad az állami rendszer.

Ha megveszem ezt a programot, hogy fogok tudni majd eleget tenni a jogszabályban meghatározott központi rendszerbe való adatbeszolgáltatásnak?

Alapvetően a programban előállított építési napló nem fog megfelelni a 2013. október 1. utáni előírásoknak, a program által előállított papír alapú építési naplót hivatalos szervek nem fogják elfogadni, azonban terveink szerint - amennyiben erre informatikai lehetőséget biztosít az állami rendszer - a program választható módon (annak megfelelően, hogy Önnek melyik a kényelmesebb) automatikusan vagy Ön által manuálisan kezdeményezve fogja beküldeni az adatokat, kizárólag olyan adatkörök vonatkozásában melyet a jogszabály meghatároz.

A programból előállított építési naplót akár már most is használhatnám?

Természetesen, a program által előállított nyilvántartási lapok, naplómellékletek és napi jelentések két példányban kinyomtatva, aláírva és összefűzve megfelelnek az építési naplóra vonatkozó 2013. október 1. előtti hatályos jogszabályi előírásoknak. Formailag és tartalmilag azonos a papíralapú építési naplóval, ebből adódóan bármikor áttérhet az elektronikus naplóvezetésre.


e-ÉpítésiNapló lehetőségeire, használatára vonatkozó kérdések

Kik és hogyan írhatnak bele az elektronikus építési naplóba?

Az elektronikusan vezetett építési napló egyrészről a papír alapúhoz hasonlóan használható oly módon, hogy az ír bele, akit odaengednek a számítógéphez (vagy számítéstecnikai eszközhöz pl. táblagép, mobiltelefon). Másrészről lehetőséget biztosít arra, hogy a naplóba történő beírást (különös tekintettel a naplóba való bejegyzésekre) egy szigorú felhasználói azonosítás előzze meg, ami alapján az írhat bele – akár internetkapcsolaton keresztük bejelentkezve, akinek arra jogosultsága van. A felhasználók azonosítása és adminisztrálása az Ön által rögzített nyilvántartási adatok alapján történik.

Hogyan történik az adatok kezelése?

Az e-ÉpítésiNapló programban a felhasználó kezében van az adatok kezelése. Amennyiben kötelezővé válik a központi adatszolgáltatás, úgy a törvényben előírt adatokat - és nem többet - fogja a rendszer átadni a központi adatnyilvántartásba. Tehát Ön a saját kezelésében tudja tartani az adatokat, és csak a szükséget kell beküldeni a központi rendszerbe.

Hány gépen használható a program?

A megvásárolt verziótól függ, hogy teljes funkcionalitásában hány gépen használhatja a programot. A licence darabszámnak megfelelő számú gépen használható teljes funkcionalitással a program. Ezen felül feltelepíthető több gépre is, de amelyiken nem licencelték, azokon a gépeken futó programok csak a napi adatok bevitelére alkalmasak (nyomtatás, adat be/kimásolása nem lehetséges), mely adatokat átteheti a teljes funkcionalitású példányra.

Az egyes programverziók esetén az alábbiak alapján alakul az elérhető licence példány:

 • e-ÉpítésiNapló „Szaki” egy licence
 • e-ÉpítésiNapló „Mester” három licence
 • e-ÉpítésiNapló „Brigád” öt licencetől tetszés szerinti számig

Hány felhasználó tudja használni a programot?

A program verziójától függ, hogy hány felhasználó használhatja a programot az adott gépen az alábbiak alapján:
A „Szaki” verzió egy felhasználós: a programban egy felhasználó nyilvántartására van lehetőség, azonban az e-ÉpítésiNapló.hu portálon keresztül más felhasználók is bejelentkezhetnek a mindenkori jogosultságnak megfelelően.
A „Mester” és „Brigád” verzió korlátlan felhasználós: a programban korlátlan számú felhasználó nyilvántartására van lehetőség, azonban az e-ÉpítésiNapló.hu portálon keresztül olyan felhasználók jogosultság szerinti beléptetésére is lehetőség van, akik a helyi adatok között nincsenek nyilvántartva.

Hány naplót lehet vezetni a programmal? Van-e korlátozva a vezethető napló darabszám?

Korlátlan mennyiségű napló vezethető a programban, továbbá nincs korlátozva az alvállalkozók, megrendelők száma sem. Az e-ÉpítésiNapló díja nem függ a rendszerben vezethető napló darabszámtól, az alvállalkozó számtól, a benne vezetni kívánt beruházások számától. Szabadon létrehozhatók különböző szakmai csoportok, projektek; továbbá ezek alá korlátlan számú személy, vállalkozás, napló rendelhető hozzá.

Milyen számítógép felhasználói tudás szükséges a programhoz?

A program a Microsoft legújabb fejlesztéseinél (Office 2007-től) alkalmazott felületi elemeket használja, így a „Windows-hoz szokott” felhasználóknak egyszerű, könnyen megtanulható és használható felületet biztosít. Aki gyakorlott számítógép felhasználónak tartja magát, de még az is aki egy átlagos tudással rendelkezik az magától is könnyedén boldogulni tud a felhasználással!

Hogyan tudom könnyen elsajátítani a program használatát?

Egyrészről az építési napló elektronikus szoftverváltozata formai szempontból a megszokott papíralapú napló alapján készült. A menüpontok elrendezése erre épülve egyértelmű, jól elkülönített. A kialakítás fő céljának azt tekintettük, hogy a felhasználó számára áttekinthető, könnyen kezelhető, tetszetős legyen, amit szívesen használnak.

Másrészről egy részletes menüképernyőkkel illusztrált felhasználói kézikönyv segíti a programmal való munkát, ami lépésről lépésre bemutatja a naplónyitást, a napi jelentések vezetését, az egyes funkciók működését. Minden menüképernyőhöz részletes Súgókat készitettünk, így ha a programban elakadt vagy kérdése lenne, egy gombnyomásra előhívva a Súgót már haladhat is tovább a munkával. Sőt, hogy a programmal való ismerkedést, az első lépéseket, beállításokat külön segítsük plusz tájékoztató anyagokat talál a programban, mint pl.’e-ÉpítésiNapló vezetése’, olyan plusz funkciót mint pl.Üdvözlő képernyő, mellyel végigvezetjük az első lépéseket és a program megismerését!

Nekem nincs arra időm, hogy szoftvert vezetgessek.

Egy jól kialakított, a szoftveres lehetőségeket kihasználó program - amilyen az e-ÉpítésiNapló is - nem többletmunkát, hanem valódi segítséget jelent a mindennapi munka során. Többek között a beépített sablonok, minta jegyzőkönyvek, funkciók megkönnyítik, lerövidítik az adminisztrációt és a bejegyzés készítést. A napi jelentés során használt a munkaidőre, időjárásra, létszámadatokra, hulladék felhasználásra stb. vonatkozó jellemző kifejezések szintén beépített adatbázisból hívhatók elő. A program az építési munkák adminisztrálását és nyomon követhető dokumentálását jelentős mértékben megkönnyíti, ami végeredményben időmegtakarítást és nem plusz munkát eredményez.


Megrendeléssel, árakkal, használatba vétellel kapcsolatos kérdések

Van-e lehetőség a program kipróbálására a vásárlás előtt?

Igen, ingyenesen bármilyen kötelezettség nélkül kipróbálható a program ’Szaki’ verziója (alapverzió); sőt kifejezetten ajánljuk is, hogy töltse le és ismerje meg a programot. A weblapon egyszerűen letölthető a program demó (bemutató) verziója, próbálja ki a program működését, nézze meg a felhasználói felületét, ismreje meg a kezelhetőségét, tapasztalja meg a lehetőségeit, hasznosságát! A program használatának megismerését részletes tájékoztatók, Súgók segítik, amelyek segítségével könnyedén boldogulni fog.

A demó programot itt töltheti le:


Hogyan lehet megrendelni a programot?

A megrendelés elektronikusan történik, menete egyszerű és gyorsan elvégezhető a honlapon keresztüli online megrendelő űrlap kitöltésével.
A megrendelés folyamatának lépéseiről részletesen tájékoztatjuk a visszaigazoló levélben, továbbá a weboldalon a ’Vásárlás menete’ és a ’Licencelés menete’ pontokban is talál erre vonatkozóan útmutatást. A folyamat röviden:

 1. online megrendelő űrlap kitöltése
 2. azonnali e-mailes visszaigazolás a megrendelőnek és a felhasználónak
 3. számla kiállítása és megküldése a számlafizetőnek
 4. regisztrációs igény e-mailes megküldése (licencelés)
 5. licence kulcs megküldése a felhasználónak (amennyiben a számla kiegyenlítésre került!)

Megrendeléstől számítva mennyi időn belül tudom használni a programot?

Amint megtörtént a program árának kiegyenlítése, azonnal használhatóvá válik a program. Az éles program igénybevételéhez egy regisztrációs igényt kell eljuttani felénk, melyre a számla kiegyenlítésének ellenében megküldjük Önnek a licence kulcsot, amivel hivatalos és teljeskörű felhasználójává válik a programnak.

A program megvásárlási ára mit tartalmaz?

Az e-ÉpítésiNapló program megvásárlásával Öné lesz a program használata, jogosulttá válik arra, hogy a saját gépére (gépekre) telepítheti a programot és azon vezetheti az építési naplóit. Az e-ÉpítésiNapló díja nem függ a rendszerben vezethető napló darabszámtól, az alvállalkozó számtól, a benne vezetni kívánt beruházások számától. Tehát a program megvásárlásával korlátlan mennyiségű naplót megnyithat és vezethet, nincsenek további díjak erre vonatkozóan.

A megvásárlási ár tartalmazza továbbá az első évre vonatkozó terméktámogatás díját. Ez a szolgáltatáscsomag biztosítja a program működését, hogy minden szempontból megfelelően működő, a folyamatos fejlesztéseket tartalmazó, törvényi változásokat követő program álljon rendelkezésére . A megvásárlástól számított egy évet követően (naptári év értendő ezalatt) a terméktámogatási szolgáltatáscsomagot egy éves díj megfizetése ellenében biztosítjuk. Hogy mi mindent nyújt a terméktámogatás azt a ’Mit jelent a terméktámogatás? Mit biztosít a terméktámogatási díj?’ kérdésre adott válaszból részletesen megtudhatja.

Mit jelent a terméktámogatás? Mit biztosít a terméktámogatási díj?

A terméktámogatás a szoftverhez tartozó szolgáltatáscsomag, melyet a program megvásárlása díjmentesen biztosít Önnek az első naptári évre vonatkozóan. Minden további évre a megfelelő, szakmailag támogatott működést biztosító szolgáltatáscsomagnak éves díja van, amely a következőket nyújtja:

 • Új fejlesztések elkészítése
 • Törvényi változások követését
 • e-ÉpitésiNapló.hu portálhoz való hozzáférés
  - csoportmunka funkciók (pl. projektek, alnaplók kezelése)
  - üzenetküldések érintett felek részére
  - ideiglenes adatok tárolása
 • Naplósorszámok központi nyilvántartása
 • Díjmentes hibajavítás
 • E-mailes konzultációt, kizárólag a program verzióváltozásokkal és hibabejelentéssel kapcsolatosan
 • Felhasználói kézikönyv

Mit jelent a felhasználói támogatás? Mit biztosít ennek az éves díja?

A program használatával kapcsolatos tájékoztatást, segítségnyújtást biztosít az alább részletezett feltételekkel. Kétféle módon vehető igénybe: előfizetéssel vagy eseti igénybevétellel.

a. Előfizetéssel

A szolgáltatásnak éves dija van. Igénybevétele független a használt program darabszámtól, tehát bármennyi programot is használ egy vállalkozás az éves díjat egyszer kell megfizetni.

Amit biztosít ez Önnek:
 • elsősorban elektronikus levelezésen keresztüli segítségnyújtás
 • telefonos tanácsadás munkanapokon 9.00- 17.00 között (hat alkalommal évente)

b. Előfizetés nélkül, eseti igénybevétellel

Amennyiben nem fizet elő a szolgáltatásra, de igénybe vesz ilyen jellegű segítséget eseti jelleggel, abban az esetben egy egyszeri díj előre megfizetése mellett tudja ezt megtenni.

Kétféle módon kereshet bennünket:
 • E-mailes úton, munkaidőn belüli megkeresés esetén 24 órán belül visszajelzünk, munkaidőn kívül 48 órán belül.
 • Munkanapokon telefonon munkaidőben 9.00-17.00 között.

 


Partnerünk

A programot szakmai partnerünknél is megrendelheti.